pákové, podomítkové, kohoutkové, termostatické, retro

Vodovodní baterie

VODOVODNÍ BATERIE
Vodovodní baterie slouží jako armatura k odběru vody z vodovodního řádu. Dnes jsou baterie běžnou součástí všech koupelen a kuchyní, vybírat lze z mnoha tvarů a designů. Hlavním kritériem ve výběru by měla být kvalita provedení, praktičnost, funkčnost a její použití. V moderních koupelnách se stále častěji objevují luxusní vodovodní baterie s atraktivním designem ve stylu Cubic, Retro, Old nebo hranaté provedení, ale stále převládají spíše klasické oblé tvary.

 

Rozdělení baterií podle ovládání :
Pákové vodovodní baterie – nejrozšířenější typ baterií. Ovládání teploty a průtoku vody baterií se provádí pákou. Páka se zvedne pro puštění vody. Otáčením vpravo nebo vlevo se volí teplota vody. Vnitřním mechanismem baterie je keramická kartuš.
Kohoutkové vodovodní baterie – klasické baterie ovládají se otášením ovládacích oliv. Mechanismus kohoutkových baterií je vřetýnkový-sedlový nebo keramický vršek. Vršek keramický se otáčí pouze o 90° a vřetýnkový vršek se otáčí dokola.
Termostatické vodovodní baterie– speciální baterie zajišťující vyšší komfort a bezpečnost provozu. Vhodné zvláště pro děti. Vnitřní mechanismus reguluje teplotu výstupní vody podle nastavení. Baterie mají dětskou pojistku proti opaření.
Časové vodovodní baterie – označované také jako tlačítkové baterie. Používají se hlavně ve veřejných prostorách. Jejich předností je uzavření vody po určitém časovém limitu. Baterie zabraňují plýtvání vody a šetří její spotřebu. Ovládají se stlačením tlačítka, voda pak následně vytéká dle nastaveného času.
Bezdotykové vodovodní baterie – infra, senzorové. K puštění a uzavření vody dojde automaticky přes senzor nebo čidlo pohybu.

 

Rozdělení baterií podle montáže:
Stojánkové vodovodní baterie – montují se na umyvadla, bidety, hranu vany, dřezy nebo kuchyňské pláty. Baterie se uchytí přes otvor v podkladu montážními šrouby. Před montáží je nutné propojovací nerezové opletené hadičky do těla baterie, které se následně připojí k rohovým ventilům. Doporučujeme používat roháčky s filtrem. Stojánkové baterie se vyrábějí s pevným nebo otočným výtokovým ramínkem nebo s výsuvnou sprchou.
Nástěnné vodovodní baterie – montují se na stěnu. Uchycení baterie do zdi se provádí přes etážky (excentry), které se překryjí chromovou růžicí. Baterie lze použít na umyvadla, dřezy, vany, sprchové kouty. Rozteč baterií je 100 nebo 150 mm.
Podomítkové vodovodní baterie – montují se do stěny, pod obklady. Tělo baterie je zapuštěno ve stavebním otvoru pod úrovní omítky a překryto krycím panelem. Do prostoru
Pedálové vodovodní baterie – ovládají se nohou sešlápnutím pedálu. Určené jsou převážně do prostor, kde je potřeba dodržet hygienické podmínky.

 

Rozdělení baterií podle použití:
Umyvadlové –
Bideové -
Dřezové –
Vanové –
Sprchové –
Vodovodní kohoutek – na studenou
Kuchyňské baterie

K vodovodním bateriím je vhodné zvolit kvalitní příslušenství jako jsou sprchové hadice, sprchové hlavice, posuvné sprchové tyče, přepínače, držáky koncovek, spořiče vody, vodovodní ramínka.  Vaši koupelnu dále oživí moderní koupelnové doplňky a to především police, poličky, mýdlenky, madla, háčky a držáky ručníků, dávkovače mýdla, držáky skleniček a zubních kartáčků.

Tělo vodovodní baterie je vyrobeno z mosazi. Nejvíce používanou povrchovou úpravou je leštěný chrom, dále pak matný chrom, nerez, různé barevné odstíny