vybavení pro zahradu

Zahradní program

Zahradní hadicové spojky patří k důležitým prvkům zajišťujícím rozvod vody na našich zahradách a zahrádkách, kolem chalup a chat.  Kvalitní spojky a rychlospojky jsou určeny k propojování, rozpojování a spojování zahradních hadic, které používáme k zalévání záhonků, zavlažování trávníků, napouštění nádrží, ale i k rozvodům vody od zahradních čerpadel, které čerpají vodu ze studní, vrtů, rybníčků, řek a potoků.


Rychlospojky zajišťují především komfort při rychlém rozpojení a následnému spojení konců zahradních hadic, zavlažovacích zařízení nebo trysek, postřikovačů, kropítek nebo pistolí na zalévání. Rychlospojky se upevňují svěrnými kroužky na konce zahradních PVC hadic a následně propojují - spojují mezikusy. K připojení hadic na zahradní kohouty nebo ventily se používají adaptéry s různými velikostmi závitů.


Zahradní PVC hadice slouží k rozvodům vody po zahradě nebo kolem domu od čerpadel a nádrží k místům kam je potřeba dopravovat vodu. Připojují se na výstup čerpadel, vývody nádrží s vodou nebo kohouty-ventily přivádějící vodu z vodovodních řádů. Kvalitní hadice musí být tvarově stálá, neláme se, nepřetáčí a je flexibilní, tyto parametry zajistí dlouhou životnost hadice. Zahradní hadice se dodávají v dimenzích 1/2“, 3/4“ nebo 1“ , délky 5, 10, 20 nebo 50 metrů.


Pro uskladnění hadic používáme držáky nebo navijáky na hadice. K namontování na stěnu se používají jednoduché držáky, na které se hadice namotá nebo pověsí. K ručnímu navíjení hadice je určený hadicový naviják nebo navíjecí buben. Jako mobilní zařízení pro navíjení hadice a její následný převoz slouží pojízdný vozík na hadici.


Dalšími prvky pro zahradní zavlažovací systémy jsou časovače zahradních rozvodů. Toto zařízení namontujeme na zahradní ventil a můžeme tak nastavovat dobu zalévání. Regulace doby časovače je 0-120 minut. Zavlažování tak probíhá automaticky a s připojením zavlažovacích trysek a válců odpadá starost se zaléváním záhonků, skleníků a trávníků.


Pro snadné vedení zahradních hadic mezi záhonky, stromky, keříky nebo kolem budov poslouží vodítka hadic. Tyto vodítka se zapíchnou do země nebo se přišroubují na roh domu a hadice se provlékne otvorem. Zahradní hadice je tak zafixovaná a prochází jen místem které jste mu určili.


K rozbočení hadic na více odběrných míst slouží rozdělovače. Rozvětvením hadic můžeme rozvést vodu do jednotlivých částí zahrady, jednotlivé větve pak můžeme samostatně uzavírat dle potřeby.


Pohodlné zalévání záhonků zajistí postřikovače a zavlažovače. Základní verzí je ruční postřikovací tryska. Pokud potřebujeme regulovat proud a průtok vody použijeme postřikovací pistoli nebo kropící koncovky. Můžeme tak pouštět nebo zastavovat vodu dle potřeby, volit můžeme i z několika typů proudů vody.


K zalévání trávníků nebo větších ploch požijeme zavlažovací válce nebo trysky do trávníku. Zavlažovací válce mohou svým otáčením nebo překlápěním zavlažovat určitou plochu. Regulací průtoku a vymezením rozsahu překlápění můžeme zavlažovat plochy o výměře od 20 do 100 m2 . Kruhové zavlažovače obsáhnou plochu o průměru 20m. Dalším druhem zavlažovače je pulsní zavlažovač s trnem, který je určený pro menší plochy o průměru 4-5 metrů, zavlažuje jemným proudem vody. Pro travnaté plochy doporučujeme zavlažovací postřikovací trysky, které se zabudují do trávníku. Trysky se vysouvají tlakem vody, jsou tak skryté v trávníku a nebrání jeho běžné údržbě.