vsuvky,šroubení,kolena,Tkusy,hrdla,redukce,prodloužení

Mosazné tvarovky

Mosazné tvarovky jsou určeny pro spojování trubek a napojování zařízení, přístrojů a armatur v systémech vody, topení, plynu a solárních rozvodech.

Materiál:
Fitinky z mosazi jsou vyrobeny ze slitiny mědi a zinku v určitém poměru s přídavkem dalších materiálů například olova pro lepší obrobitelnost. Materiál pro vodařské tvarovky a armatury má většinou označení MS58 nebo CW614N (Cu Zn39Pb3) , další variantou slitiny je CW617N (Cu Zn40Pb2). Výhodou použití mosazného materiálu pro výrobu tvarovek a armatur pro vodoinstalační materiál je jeho dobrá obrobitelnost, odolnost proti korozi a dobrá vodivost. Další výhodou mosazného materiálu je možnost spojování pájením, pro tento účel jsou určeny pájecí kulové kohouty - ventily nebo pájecí šroubení a další. Povrch mosazných fitinek může být dál upravován pokovením a to chromováním, niklováním nebo se upravuje leštěním, lakováním nebo patinováním. Slitiny mědi jsou známé i jako silné biostatikum proti řadě patogenních organismů, mají tedy velice dobrý vliv na kvalitu pitné vody.

Závity na tvarovkách:
Armatury jsou opatřeny závitem označovaným jako trubkový (nazývaným také závit G) vrcholový úhel závitů je 55°, pro označení velikosti (dimenze) závitů se používají palce (coul). Závity mohou být buď vnější nebo vnitřní, označované také zkratkami Š jako šroub nebo M jako matka nebo také z italštiny F jako vnitřní nebo M jako vnější .

Velikost -dimenze:
Většina tvarovek je vyráběna v několika velikostních variantách označovaných jako dimenze, nejběžnější rozměry jsou: 1/8" ; 1/4" ; 3/8" ; 1/2" ; 3/4" ; 1" ; 5/4" ; 6/4" ; 2" ; 2,5" ; 3" ; 4"

Druhy fitinek:
VSUVKA - označovaná též jako spojka, nipl nebo dvojnipl. slouží ke spojování jednotlivých tvarovek. má vnější závity uprostřed oddělené šestihranem. spojka se závitem po celé délce se označuje jako jednoznačná
KOLENO - kolínko, oblouk. v mosazném provedení je nejběžnější úhel kolena 90°. provedení závitů může FF , MF nebo MM. využívá se ke změně směru vedení trubky.
TKUS - T kus, rozbočka, odbočka, rozdělovač. slouží k rozdělení vedení rozvodu na více částí. směr odbočky je v 90°. závity mohou být vnitřní nebo vnější. provedení může být i redukované.


POZOR!!!!! Při montáži mosazných fitinek používejte výhradně teflonovou pásku, nit nebo lepidlo na závity. NEPOUŽÍVEJTE KOUDEL (KONOPÍ) !!!! Při použití koudele může dojít buď již při montáži nebo později k poškození tvarovky. Koudel má snahu natáhnout do sebe vodu, což má za následek nabobtnání a následné roztržení fitinky.