Vícevrstvé trubky - tvarovky

Vícevrstvé trubky - tvarovky

Systém PEXAL zahrnuje pětivrstvé polyetylén - hliníkové trubky ,lisovací a šroubovací. Společně tvoří moderní systém vhodný pro rozvody topení, rozvodů pitné a užitkové vody. Trubky PEXAL lze snadno ohýbat pomocí vnitřních a vnějších pružin, proto je zvláště vhodný pro podlahové topení. Ohebnost trubek = úspora připojovacích armatur.

Ke spojování slouží:
- lisovací tvarovky (systém TH) - spolehlivý spoj se vytvoří pomocí lisovacích kleští, které stlačí nerezový prstýnek na tělo trubky a mosaznou část tvarovky. Spoj je dále nerozebiratelný.
- šroubovací spojky - spoj se vytvoří pomocí klíče, kterým dotahujeme matku spojky, která dále svírá nerezový prstýnek na tělo trubky a mosaznou část tvarovky. Spoj je dále rozebiratelný.


Postup a zásady správné montáže s trubkami PEXAL:
-k řezání - stříhání trubky použít vhodné nástroje, tak aby řez byl kolmý k ose trubky.
-upravit konec trubky tak, aby mohl být vsunut na tvarovku. konec musí být zbaven otřepů a zkosený speciálním nožem nebo upraven kalibračním trnem.
-vsunout trubku co nejdále do fitinky. POZOR aby se  "O" kroužek při zasouvání nepřemístil nebo nepoškodil. pro usnadnění vsunutí použijte speciální mazadlo
-chránit trubky před mrazem pomocí dostatečně silného materiálu. dodávají se rovněž izolované trubky pro chladící anebo topné zařízení v souladu s aktuálními normami)
-po ukončení montáže vždy vykonat zkoušku těsnosti a provést natlakování systému. tuto zkoušku je nutné provést v době kdy jsou trubky a spoje volně dostupné.
-při lisování se řiďte  podle návodu pro lisovací zařízení, které používáte. pokud je lisování ukončeno, dále ho neopakujte!! Je-li to nezbytně nutné, lisujte znovu, ale přímo na stejném místě.
-pozor na nadměrné použití těsnění (páska P.T.F.E.)(nedoporučuje se požívat koudel) na závit, aby nedocházelo k namáhání závitů mosazné tvarovky.
-vyvarujte se přímého kontaktu nástavce s betonem, především pokud obsahuje velké množství vápna (stačí pokrýt nástavec papírem).
-vyvarujte se přímého kontaktu vícevrstvých trubek s topným generátorem (bojlery, ohřívače vody, konvice, atd.). Doporučuje se uchovávat vícevrstvé trubky ve vzdálenosti 1m od zdroje tepla, aby v případě jejich poruch nebyly zničeny i trubky.

Trubky se skládají z 5-ti vrstev. Vnitřní a vnější vrstvy jsou z vysoko hustotního síťovaného polyetylenu (HDPE) nebo hustého síťovaného polypropylenu (MDPE), pevně přitavený k prostřední vrstvě z AL, která je podélně svařená překládaným způsobem. Vrstvy vnitřní a vnější jsou vyrobeny ze speciálního PE, který je hladký, hygienicky nezávadný a netoxický. Prostřední vrstva z Al je 100% nepropustná.

Max. teplota 95°C, max. tlak 10barů

POUŽITÍ:
Rozvod plynů a vzduchu - souvislý svár na prostřední hliníkové vrstvě činí trubku schopnou ustát vysoký provozní tlak a zajistí nepropustnost plynů (vzduchu), ohebnost trubky umožňuje připojení armatur na jakémkoliv místě. Trubky jsou velmi vhodné pro rozvody stlačeného vzduchu a kyslíku.
Rozvod teplé a studené vody - kvalita vnitřního povrchu trubky umožňuje průtočnost  o 30% plynulejší než u trubek kovových. Snadné ohýbání umožní instalaci přímo na trámy, do zdi a betonu. Trubky jsou velmi vhodné pro rozvod studené a teplé vody jak pro průmysl, tak pro obecné použití.
Podlahové vytápění - trubky jsou pevné ale ohebné, pod tlakem se nedeformují a nepraskají. Rozsáhlá stupnice pracovních teplot (-40°C) - (+95°C)
PEX- AL -PEX v lékařství, potravinářském a chemickém průmyslu - polyetylen uvnitř i vně trubky chemicky nereaguje což je hygienické a zamezuje prasknutí.

VÝHODY:
- trubky jsou hygienicky nezávadné, netoxické a odolné proti rzi, agresivním kapalinám a mikroorganismům, tudíž zabrání znečištění vody
- nepropustnost mrazu a vysokých teplot může zaručit stálou teplotu, což činní tento systém velmi efektivní. trubky mají malou tepelnou roztažností
- hladkost povrchu zamezuje usazování vodního kamene a jiných sedimentů
- dobrá ohebnost, vysoká tepelná a tlaková odolnost (95°C, 10 barů)
- vrstva AL zaručí stálost, lehkost, nepropustnost, bezpečnost při dodávkách plynu
- dlouhodobá životnost (50let)