Lisovací tvarovky FRABO

Lisovací tvarovky FRABO

FRABOPRESS :
Tento lisovací systém je jedinečný tím, že jeho tvarovky umožňují dvojí použití na PLYN a VODU. Dvě značky rozdílných barev (žlutá pro plyn a modrá pro vodu) současně umístěné na tvarovce odlišují a charakterizují tuto velkou inovaci. Speciální těsnění je technologicky modifikováno a certifikováno podle požadavků norem EN681/1 (voda) a EN549 (plyn).
Prohlášení o trvanlivosti po dobu minimálně 30let. Systém lisování umožňuje rychlejší montáž systému s následnými úsporami nákladů na zaměstnance.
Všechny výrobky FRABO odpovídají všem předpisům a jsou vyráběny podle systému řízení jakosti ISO9001
Tvarovky FRABOPRESS jsou vhodné k lisování kleštinami profilu "V".

Symboly (značky) na tvarovkách FRABOPRESS :
Modrá značka se symboly H2O a PN16

H2O : vhodnost produktu k použití v systémech rozvodů pitné vody
PN16 : určuje maximální tlak prostředí pro instalaci vody

Žlutá značka se symboly GAS , PN a GT

GAS : vhodnost použití produktu v systémech rozvodů plynu
PN : maximální tlak prostředí pro shodné aplikace
GT : upozorňuje, že tvarovka odolá teplotě 650°C po dobu 30min. s přípustnou tlakovou ztrátou nižší než 30l/hod. Shodnost této specifikace náležitosti je požadována normou UNI11065 a také zákl. schématy evrop. certifikátů.




SOLARPRESS :
SOLARPRESS je řada lisovacích tvarovek z mědi se speciálním O-kroužkem pro vysoké teploty. Tyto tvarovky umožňují rychlou a pohodlnou realizaci systémů pro solární panely. SOLARPRESS odolává provozním teplotám do 200°C, krátkodobě až do 250°C, max.tlak 5bar. Maximálně pohodlná realizace systému : na rozdíl od systému realizovanému klasickým pájením měděných tvarovek není již potřeba na střechu dopravovat lahve a hořáky a díky rychlosti instalce se snižuje čas montáže. SOLARPRESS je řada měděných tvarovek ideální pro solární systémy, jelikož navazuje na měděné rozvody v solárních panelech (spoj měď-měď) a tím vylučuje korozi. Tvarovky SOLARPRESS jsou snadno identifikovatelné díky zelené značce na těle tvarovky a těsnícími kroužky v zelené barvě vyrobené z materiálu FKM. Standardní rozměry tvarovek jsou 15, 18, 22 a 28mm. Pro ostatní rozměry 35, 42 a 54mm je nutné do standardních tvarovek FROBOPRESS použít O-kroužky FPS.KR zelené barvy.

Symboly (značky) na tvarovkách SOLARPRESS :
Značka zelené sluníčko :

Tvarovky jsou vhodné pro vysoké teploty, například solární systémy. Max.pracovní teplota 200°C ,max.teplota krátkodobého zvýšení 250°C. Maximální tlak 5bar





FRABOPRESS NEREZ :
Nerezové lisovací tvarovky série FRABOPRESS NEREZ (INOX 316) jsou určeny pro vnitřní rozvody pitné a užitkové vody a vody pro vytápění. Těsnící O-kroužky jsou vyrobeny z materiálu EPDM. Jsou určeny pro maximální teplotu 110°C a tlak 16bar. Tvarovky jsou vyrobeny z nerezové oceli AISI 316 . Vlastnosti této oceli činí systém tvarovek spolu s trubkami vysoce odolnými proti korozi. Pro správnou montáž doporučujeme důsledně dodržovat montážní pokyny. Podrobnosti k instalaci jsou k dispozici v technickém manuálu.




FRABOPRESS C-STEEL :
FRABOPRESS C-STEEL je systém složený z trubek a lisovacích tvarovek z uhlíkové oceli, využitelný jak v soukromém tak veřejném sektoru. Speciální pozinkování trubek a tvarovek galvanizací garantuje vyšší antikorozní odolnost a zajišťuje trvanlivost po dlouhá léta.
Systém není vhodný pro použití na pitnou vodu, jak je označeno na tvarovkách speciální červenou značkou.
Ekonomičnost, lehkost, praktičnost a rychlost instalace dělají FRABOPRESS C-STEEL ideálním produktem v systémech topení s uzavřeným okruhem, rozvody vody s uzavřeným okruhem, rozvody požární vody, rozvody inertních plynů a tlakového vzduchu, rozvody hořlavých olejů (se zeleným O-kroužkem FKM). Pro správnou montáž doporučujeme důsledně dodržovat montážní pokyny. Podrobnosti k instalaci jsou k dispozici v technickém manuálu.

Symboly (značky) na tvarovkách FRABOPRESS C-STEEL :
Značka červená (přeškrtnutý vodovodní kohoutek) :

Značka označuje nevhodnost systému pro použití na pitnou vodu




FRABOPRESS C-STEEL GAS :
FRABOPRESS C-STEEL GAS nabízí možnosti jednoduchého, rychlého a hospodárného řešení rozvodů plynů. Technická specifikace splňuje podmínky pro projekci, instalaci a údržbu vnitřních rozvodů plynu provedených z kovových trubek, kde jsou spoje realizovány systémem lisovacích spojek vhodných pro rozvod plynu. Systém je možné použít také uvnitř obytných celků. Tvarovky FRABOPRESS C-STEEL GAS jsou vyrobeny z nelegované galvanizované uhlíkové oceli a jsou opatřeny žlutými O-kroužky specifickými pro rozvody zemního plynu a LPG. O-kroužky HNBR ve žluté barvě jsou určeny pro vysoké výkony. Označení tvarovek žlutou značkou umožňuje jednoduchou identifikaci v souladu s normou. Systém C-STEEL GAS zahrnuje jak tvarovky, tak i trubky o délce 6m holé nebo potažené ochranným pláštěm. Trubka s ochranným pláštěm z polypropylenu (PP) zajišťuje maximální bezpečnost a je zcela vhodná pro instalaci do země, podlah i vnějších rozvodů a v kanálcích podle normy UNI/TS 11147:2008. Mezi výhody pak patří zvýšená hydraulická a mechanická odolnost, snížená tepelná dilatace systému. Systém je ideální pro snížení nákladů na realizaci stavby.

Žlutá značka se symboly GAS , PN a GT

GAS : vhodnost použití produktu v systémech rozvodů plynu
PN : maximální tlak prostředí pro shodné aplikace
GT : upozorňuje, že tvarovka odolá teplotě 650°C po dobu 30min. s přípustnou tlakovou ztrátou nižší než 30l/hod. Shodnost této specifikace náležitosti je požadována normou UNI11065 a také zákl. schématy evrop. certifikátů.



Pro speciální aplikace, které přesahují 110°C, pro hořlavé plyny, oleje, benzín, terpentýn a uhlovodíky obecně, nabízí FRABO speciální O-kroužek v zelené barvě s limitní teplotou prostředí 200°C. Použití speciálního zeleného těsnění (FKM) s vysokým teplotním odporem umožňuje použití tvarovek také v systémech se solárními panely garantujíce vysokou spolehlivost.

Technické manuály a montážní listy ke tvarovkám FRABO, FRABOPRESS, SOLARPRESS, FRABOPRESS NEREZ, FRABOPRESS C-STEEL,FRABOPRESS C-STEEL GAS je možné najít na našich stránkách nebo si je vyžádat telefonicky.