Termostatické baterie

Termostatické baterie jsou velmi praktické v domácnostech s dětmi nebo tam, kde jsou starší lidé či osoby se sníženou manipulační schopností. Jsou nejen praktické, bezpečné a pohodlné, ale také ekonomické. Možnost okamžité regulace teploty a automatické rychlé reakce na změny parametrů v potrubí uživateli ušetří značné množství vody, což se samozřejmě odrazí i v rodinném rozpočtu.

Díky efektivnímu regulátoru termostatické baterie reagují rychle a velmi přesně na jakékoliv výkyvy teploty vody a regulují ji na původně nastavenou úroveň. Termostatické baterie fungují na principu míchání teplé a studené vody. Mají dva ovladače – levý se používá na stanovení průtoku vody. Tím si uživatel navolí, jaké množství vody vytéká z baterie. Ovladač v pravé části baterie slouží k navolení optimální teploty vody. Velkým pomocníkem při nastavování je stupnice teploty. Vyznačená hodnota 38 °C je opatřena bezpečnostním tlačítkem, které zabraňuje náhodnému spuštění horké vody. Teprve po jeho stisknutí je možné teplotu zvýšit nad uvedenou mez. Termostatická baterie nastaví požadovanou teplotu do dvou sekund a poté ji udržuje, i když teplota a tlak v přívodním potrubí kolísá.

Termostatické baterie najdou nejlepší uplatnění ve sprchovém koutě nebo u vany. Je to z toho důvodu, že právě v těchto zařízeních myjeme celé tělo a některé části jsou na teplotní změny více náchylné než ruce při běžném mytí. Předcházíme tím opaření, kdybychom náhodou ve sprchovém koutě zavadili o páku nebo v případě, že v rozvodech vody dochází k výkyvům teplot nebo dodávek vody. Tyto změny teplot nebo dodávek vody mohou být způsobeny například spláchnutím záchodu, zatímco jste ve sprše, které by vedlo k poklesu dodávek studené vody do sprchy . Dalším místem kde bezpochyby dobře poslouží je dřez.
Termostatické vodovodní baterie mají schopnost "pamatovat si". Jakmile nastavíte ideální teplotu,tak ji termostatické baterie automaticky ovládají a regulují, že zůstává konstantní po celou dobu používání, ale teplota zůstane nastavená tak jak jste ji nastavili i při dalším použití. Umožňuje to důmyslná technologie integrovaná do zařízení, která umí smíchat vodu na požadovanou teplotu, přičemž hodnota vycházejícího proudu vody se změní pouze v případě, že uživatel sám zvolí jinou teplotu. Není možné omylem pustit horkou vodu a opařit se, jako se to velice snadno může stát u klasických baterií. Ideální teplota, kterou si každý na počátku zvolí sám, se nemění.

Pojistka proti opaření je praktická v rodinách s dětmi a zabraňuje pustit vodu teplejší jak 38°C. To je možné pouze po stlačení této pojistky.

Výměna jakékoli staré baterie za termostatickou není žádná věda, nepotřebujete nic sekat nebo přivádět elektrický proud. Baterii jednoduše namontujete na stávající rozvod vody. Pozor ale ve starých zástavbách,kde může být prohozeno potrubí teplé a studené vody. Tato záměna nemá vliv na funkci pákových nebo kohoutkových baterií,ale termostatickou baterii nelze v tomto případě namontovat.

POZOR: Před koupí termostatické baterie si překontrolujte připojení teplé a studené vody ve zdi!!!!! VĚTŠINA TERMOSTATICKÝCH BATERIÍ MÁ PŘIPOJENÍ TEPLÉ VODY VLEVO A STUDENÉ VODY VPRAVO!!!!!